MEE GORENG IBUNDA
Petang ni saya nak kongsikan cara-cara membuat Mee Goreng Ibunda. Sangat senang dan lazat.
Anak-anak dan suami saya sukakannya.
Biasalah, bila tengahari dah makan nasi, malam mesti nak makan yang goreng-goreng je. Apalagi, masakan yang paling mudah dan pantaslah jadi pilihan.
Bahan-bahannya:
Mee kuning yang bersaiz kecil (saiz halus)
Bawang Merah
Bawang Putih
Cili giling
Ikan Bilis
Udang Kering
(Semua bahan di atas hendaklah dikisar)
Ayam dipotong dadu
Udang
Telur (diasingkan, untuk dijadikan telur mata)
Sayur Sawi
Taugeh
Lobak Merah
Caa-caranya:
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili giling hingga naik bau.
2. Masukkan ayam yang sudah dipotong kecil, lobak merah.
3. Masukkan sayur sawi dan udang.
4. Masukkan mee yang telah dicelur tadi ke dalam bahan-bahan tumisan.
5. Akhir sekali bolehlah masukkan taugeh.www.facebook.com/azu naurah
Semua bahan-bahan tu digoreng seperti biasa. Mesti korang semua dah pandai kan...
Selamat Mencuba!!
____________________________________________________
18 September 2014
PICNIC 2014
Sebenarnya saya buat karipap ni untuk dibawa berkelah bersama keluarga. Bukan main seronok anak-anak bermain air. Nampak gaya saya hanya menjadi pemerhati je lah...
Bergerak dari rumah seawal pagi, dan sebelum tu sempat menggoreng karipap ibunda..
Lepas main air, mulalah perut masing-masing lapar. Satu bekas penuh tupperware tu habis licin.
Seronoknya kali ni, kami tak perlu bayar apa-apa sebab masuk PERCUMA...hihihi
Lain kali boleh pergi lagi, nak sampai ke tempat ni boleh sesat dibuatnya. Padahal jalannya cukup senang.
Ok lah, nak masak tengahari ni, nanti saya kongsi resipi lagi...
______________________________________________________
17 September 2014
RESIPI KARIPAP IBUNDA
Assalamualaikum sahabat-sahabat semua. Hari ni saya nak kongsi dengan anda yang belum pernah cuba untuk hasilkan karipap dari air tangan sendiri.
Bagi yang dah expert tu, silalah komen sebab saya ni suka try n error...hihihi
Ok kita teruskan bahan-bahan yang perlu anda dapatkan ialah:
(Untuk kulit Karipap)
Tepung
Marjerin
Minyak
Garam
Gula
Air
(Untuk Inti Karipap)
Keledek
Bawang Merah
Bawang Putih
Sedikit Halia
Rempah kari ikan
Daun kari
Udang Kering
Ikan Bilis
Garam
Gula
Sedikit perasa (optional)
Air
Senang sangat tau cara nak buatnya.
Ok, pertama sekali biasanya saya buat inti terlebih dahulu. Potong keledek berbentuk dadu.
Hanya tumiskan bahan-bahan yang dinyatakan dan akhirnya masukkan keledek bersama air. Kita boleh agak sendiri air tu nak letak banyak mana sebab air tu fungsinya nak mempercepatkan keledek tu empuk. Bila dah empuk, bubuhlah garam, gula dan sedikit perasa.
Sangat mudah!! ingat tau, jangan fikir susah, nanti tak jadi...
Sekarang untuk doh pula...
Macam kita nak buat kuih donat, agak-agak je sebab yang nak makan tu kita n famili..tak perlu risau salah ke apa.
Ulikan tepung, marjerin dan sedikit minyak kemudian letakkan garam di dalam air dan masukkan sekali dengan tepung tadi. Kacau rata dan uli sehingga menjadi doh yang cantik. Tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembik. Oh ya, nak letak gula sedikit pun boleh untuk mesrakan rasa karipap tu..
Apabila kulit dan inti sudah menjadi, haaa mulalah operasi mengisi inti di dalam karipap serta buat 'klim' tepi karipap tu....selebihnya boleh disimpan di dalam peti ais tau..kalau lapar2 tu senang je tinggal goreng.
Part ni yang best sebab ramai yang tolong... Alhamdulillah...bila dah siap semua bolehlah digoreng...
Eh...nak jual pun boleh tau....hihihi
Aktiviti ni memang menyeronokkan sebab saya lakukan bersama suami dan anak-anak...
Silalah cuba!!
______________________________________________________
16 September 2014
RESIPI MEE SUP sepantas kilat!!
Alhamdulillah, malam tadi puaskan hati-hati insan tersayang dengan masakan sepantas kilat.
Tengahari kami semua dah makan nasi, malam-malam saya pilih untuk masak masakan yang paling mudah, ringkas dan yang paling penting mestilah sedap pada tekak orang yang menelannya.
Mesti anda semua nak tahu sangat apakah bahan-bahan yang saya gunakan, betul ke betul?
Tengok betul-betul dan pastikan bahan-bahannya terdapat di rumah anda ye.
1/2 kilo mee kuning (saiz kecil, sebab yang ni sedap)
1 biji kentang
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 sudu lada putih (sulah)
1/2 kiub ayam
2 biji telur
sedikit sayur sawi
sedikit lobak merah
sedikit ayam
sedikit udang
sedikit garam
sedikit gula
Cara-caranya:
1. Celurkan mee sehingga hilang warna rasa kapur. Tak perlu lama sangat sebab mee akan kembang.
2. Kentang, bawang merah, bawang putih dan halia dikisar halus.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau.
4. Masukkan ayam yang telah dipotong kecil dan lobak merah.
5. Masukkan sedikit garam, gula dan kiub ayam.
6. Masukkan pula sayur sawi dan udang. Kemudian pecahkan 2 biji telur dan terus dimasukkan ke dalam periuk satu persatu. Tunggu sehingga telur masak dan timbul, kacau perlahan-lahan.
7. Siap!!
Selamat Mencuba!!
Ingat ya, telan Lecithin dulu bagi sesiapa yang sedang dalam program diet.
Bagi yang nak jaga paras kolestrol, sila telan Phytocol ST terlebih dahulu...
Azu Naurah
012 6705753
15 September 2014
RESIPI YANG SUPERB!!!
Alhamdulillah, saya sangat teruja ingin kongsikan resipi Smoothies Banana ini bersama anda. Kadang-kadang kita ni nak rasa ada kelainan sikit daripada orang lain. Haa...barulah istimewa namanya. Betul ke betul?
Ummmmpppphhhh.......Delicious
No comments:
Post a Comment